roslagsambassador.blogg.se

Här kommer tips och info om vårt underbara Roslagen!

Julfriden blåses in På Stora Torget i Norrtälje 21 december klockan 12

Publicerad 2013-12-20 17:21:04 i Ambassadören skriver,

Fram till 1772 var Tomasdagen en helgdag. Då skulle julölet avsmakas. Ofta var det marknad den dagen. Man sade upp kontrakt för det kommande året på Tomasdagen. Man sade också upp råttorna. Man sprang runt i huset, slog i väggarna och ropade: råttor och mus, ut ur vårt hus! Man talade också om till vilken gård råttorna skulle gå, Grovarbetet skulle vara klart och ordning och reda skulle råda på gården för nu lystes julfriden in. På alla gårdar fanns ju en tomte som vaktade över folk och fä och var man missnöjd med honom kunde man säga upp honom på Tomasdagen. Det är också Vintersolståndet och årets längsta natt. Då skulle man inte gå ut om man inte hade en bibel och ett stål med sej. Såg man en ko, gris eller häst ute så var det farligt, för de var underjordiska djur. Tomasnatten kallades också för höknatten. Göken blev till hök under sommaren och på höknatten blev han stor och skräckinjagade och kunde hacka ögonen ur folk.
 
 
Imorgon Lördagen den 21 December på Tomasdagen får vi förmånen att se Lennart Jansson framträda som stadens borgmästare som högtidligt deklarerar vad som gäller när julfriden träder in. Vi får också lyssna till två trumpetare från musikskolan i Norrtälje och visgruppen KIMM.
 
Dessutom finns det glögg från Norrtelje Brenneri.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Maria Rosén

Sedan 2012 korad Roslagsambassadör och älskar mitt Roslagen året om. Detta vill jag försöka dela med mej av till andra på bästa sätt och samtidigt utöka mitt nätverk i Roslagen och själv lära mej mer och mer

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela